1- Dersler hafta içi mi hafta sonu mu olacak? Pedagojik Formasyon dersleri Hendek’te mi olacak?
Cevap: 2022-2023 Öğretim yılı Bahar yarıyılında öğrenimine devam eden öğrenciler için Pedagojik Formasyon Uygulaması Esentepe Kampüsü’nde ve hafta sonu olacak şekilde planlanmıştır.
2- 4. Sınıf öğrencisiyim. Pedagojik Formasyon derslerini alsam daha sonra formasyon derslerini bıraksam mezun olmama engel midir?
Cevap: Öğrenciler Ekle-Sil takviminde feragat dilekçesi vererek danışman eşliğinde Pedagojik Formasyon derslerini bırakabilir. Bu öğrenciler Pedagojik Formasyon almadan mezun olabilir.
3- Bölüm derslerinden başarılı olup, Pedagojik Formasyon derslerinden başarılı olmama durumunda Pedagojik Formasyon derslerinden çekilip mezun olabilecek miyim?
Cevap: Böyle bir durumda pedagojik formasyon derslerinden başarılı olanlar transkripte yer alacak biçimde mezuniyet işlemleri gerçekleştirilir. Ancak diplomada pedagojik formasyon derslerini almıştır ifadesi yer almaz.
4- Sosyoloji Bölümü öğrencisiyim. Bizden daha önce 16 kredi felsefe, 16 kredi mantık ya da psikoloji dersi alma şartı arıyorlardı. Pedagojik Formasyon derslerini aldığım halde yine bu dersleri aldığıma dair belge istenecek mi?
Cevap: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları’nda ilgili bölüm için belirtilen koşullar incelenmelidir.
5- 3. Sınıf öğrencisiyim. 6. yarıyılda Pedagojik Formasyon derslerini alabilir miyim? Alırsam 7. Yarıyılda Bölüm derslerimle birlikte staj uygulamasını da alabilir miyim?
Cevap: 3. sınıf öğrencileri 6.yarıyılda Pedagojik Formasyon derslerini alabilir. Öğrencinin kendi ders programı uygun olduğu takdirde 7.yarıyılda bölüm dersleriyle birlikte öğrenim gördüğü bölüm stajını alabilir. Pedagojik Formasyon uygulamasındaki “Öğretmenlik Uygulaması” dersi İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bölüm-Fakülte işbirliği ile planlanarak bir öğretim dönemi boyunca okullara gidilerek gerçekleştirilmektedir. Bu yönüyle Öğretmenlik Uygulaması dersi için diğer Pedagojik Formasyon dersleri alınmış olması gerekir.
6- Yönetmelikte belirtilen mezuniyetten kasıt lisans mezuniyetimi yoksa Pedagojik Formasyon mezun olmak mı?
Cevap: SAÜ Önlisans ve Lisans Yönetmeliği’nde belirtilen mezuniyet koşullarında herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Bu yönüyle öğrenim gördüğünüz bölümden mezun olabilmek için bölüm ders planında yer alan 240 AKTS’lik dersleri alıp başarmış olmanız gerekmektedir. Pedagojik Formasyondan mezuniyet diye bir tanım yoktur. Lisans eğitimini pedagojik formasyon derslerini alarak veya almadan mezun olmak isteğe bağlıdır. 40 AKTS’lik Pedagojik formasyon derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilerin diplomalarının arkasına “Pedagojik formasyon derslerini almıştır” ifadesi eklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle Pedagojik formasyon derslerini öğrenim süreniz içinde başarı ile tamamlamış olmanız gerekmektedir.
7- 240 lisans AKTS si artı 40 Pedagojik Formasyon AKTS si toplamda 280 AKTS ile mi mezun olacağız?
Cevap : Eğer Pedagojik formasyon derslerini almış olarak mezun olmak istiyorsanız toplamda 280 AKTS almanız gerekir.
8- Pedagojik Formasyon derslerinin 40 olan AKTS sini öğrenciler öğrenim hayatı boyunca yoksa belirli dönemler içerisinde mi alabilecek?
Cevap: Pedagojik Formasyon dersleri ders planlarında belirli dönemlere yerleştirilmiş şekilde verilecektir. Tek seferde bir dönemde alınması mümkün değildir. Öğrenciler öğrenim süresi içerisinde bu dersleri alarak 40 AKTS’yi tamamlayacaktır. Öğrenim süresi boyunca formasyon derslerini tamamlayamayan yada almadan mezun olan öğrenciler ise Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara (ücret, koşul vb.) tabi olacaklardır.
9- Formasyon derslerini 2. Sınıfta mı almak daha avantajlı olur 3. Sınıfta mı almak?
Cevap: Mezuniyet ve süreç öğrencinin kişisel planlaması dahilindedir.
10- Formasyon dersleri için ücret istenecek mi?
Cevap: Hayır, lisans öğrenimi sırasında alınan formasyon dersleri için ekstra ücret talep edilmeyecek (yaz öğretimi hariç).
11- Onay işlemleriyle ilgili şıklardan hangi seçeneği seçmeliyim?
Cevap: 2. ve 3. sınıf öğrencileri Bahar dönemi sonunda mezun durumunda olmadıkları için hangi seçeneği seçecekleri fark etmeyecektir.
12- Formasyon derslerini alıp mezun olsam, Öğretmenlik Uygulaması dersini kendi şehrimden alabilir miyim?
Cevap: Formasyon derslerinin bir kısmını alıp mezun olan ya da hiç almayan öğrenciler Pedagojik Formasyon Sertifika Programına kayıt yaptırarak diğer derslerini (Öğretmenlik Uygulaması dahil) tamamlayabilir. Ancak Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara (ücret, koşul vb.) tabi olacaklardır. (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/IdariBirimler/egitim_ogretim_daire_bsk/pedagojik-formasyon-usul-ve-esaslar.aspx)
13- Formasyondan aldığım notlar mezuniyet transkriptinde ortalamamı etkiler mi?
Cevap: Evet.
14- Formasyon programına kaydolunduktan sonra 2022-2023 Bahar yarıyılında ders seçilmediği takdirde diğer yarıyılda ders seçimi yapılır mı? 2022-2023 Bahar yarıyılında Erasmus programına katılan öğrenciler formasyon hakkından faydalanabilecek mi?
Cevap: Evet.
15- 2022-2023 Güz yarıyılında mezuniyet koşullarını sağlayan öğrenciler formasyon alabilir mi?
Cevap: Bu öğrenciler mezun olmak istemediklerine dair dilekçe ile bölümlerine başvurarak pedagojik formasyon alabilirler.
16- Formasyon programına hak kazanan öğrenciler staj dersini bitirmeden KPSS’de eğitim bilimlerinden sınava girebilir mi?
Cevap: Evet
17- Pedagojik formasyon derslerini nasıl seçeceğim?
Cevap: 2022-2023 öğretim yılı bahar yarıyılında SABİS üzerinden yapılan pedagojik formasyon başvuruları temel alınarak öğrencilere dersler atanacaktır. Atanan dersleri bu yarıyıl almak istemeyen öğrenciler ekle-sil haftasında derslerden çekilmesi gerekmektedir.